Сигурни дивиденти –

3 причини, поради които компаниите намаляват дивидентите си (с примери)

Основната цел на инвеститорите в растеж на дивиденти е да генерират нарастващ поток от приходи от дивиденти с течение на времето. Имайки предвид това, намаляването на дивидентите е най-лошият кошмар на този тип инвеститори.

Поради тази причина препоръчваме на инвеститорите, които търсят качествени дивидентни акции, да започнат с Dividend Aristocrats, група от 66 акции в индекса S&P 500, с 25+ последователни години нарастване на дивидентите. В предишните ми статии съм обърнал внимание на някои от тези акции. За щастие има действащи стъпки, които инвеститорите могат да предприемат, за да намалят шансовете си да получат свиване на дивидента.

За да разберем тези стъпки, първо трябва да разберем мотивите, които карат компаниите да намалят изплащането на дивиденти. В тази статия ще Ви представя трите основни причини, поради които компаниите намаляват дивидентите си. Ето как съм разделил съдържанието на днешната ми статия за това защо компаниите намаляват дивидентите си и това са следните раздели:

Причина №1: Бизнес спад

Причина № 2: Свръх ливъридж

Причина № 3: Промяна в политиката за разпределяне на капитал

Причина №1: Бизнес спад

Може би най-честата причина, поради която една компания намалява дивидента си, се дължи на спадове в основния бизнес. Когато печалбите на компанията спаднат до точката, в която тя вече не може да покрие дивидента си, тогава намаляването на дивидента става неизбежно за нейния мениджърски екип. Това се случва по-често по време на рецесии и други периоди на икономически спад, когато корпоративните печалби обикновено спадат, когато икономиката се свива.

Забележителен пример за това беше пандемията от коронавирус, която започна в началото на 2020 г. Много предприятия бяха принудени да закрият по време на пандемията, което доведе до спад на приходите  им.  Ярък пример за такава компания е The Walt Disney Company (DIS), която спря дивидента си през май 2020 г.

Пандемията засегна много от бизнеса на Disney, особено сегментите на тематичните паркове и курорти. В резултат на това компанията отчете нетна загуба от над 2,8 милиарда долара през 2020 г. Това накара мениджмънта да спре изплащането на дивидента. За щастие печалбите на Disney се възстановиха, когато икономиката се отвори отново. Компанията се върна към печалба от близо 2 милиарда долара през 2021 г.

Въпреки че Disney все още не се е върнала към изплащането на дивиденти на акционерите, има голям шанс компанията да възстанови изплащането си скоро, ако поддържа силни печалби през тази година.

Причина № 2: Свръх ливъридж

Поемането на твърде голям дълг вероятно е втората най-често срещана причина, поради която една компания избира да намали дивидента си. Когато една компания увеличава баланса си, тя увеличава дяла на дълга, който финансира всеки долар активи. Очевидният ефект от това е увеличаването на лихвените плащания на компанията, но също така създава значителна волатилност в балансовата стойност на компанията.

Ако активите на една компания са увеличени 10 към 1, тогава 10% спад в стойността на нейните активи води до 100% спад в собствения капитал на акционерите. Въпреки че има много подобни ситуации, намаляването на дивидентите на Kinder Morgan за 2016 г. вероятно е най-видният пример за намаляване на дивидентите, свързани с дълга. Компанията намали годишния си дивидент от $1,93 на акция на $0,50 на акция в ход, който доведе до спад в цената на акциите. 

В същото време Kinder Morgan трябваше да се бори, за да намери допълнителна ликвидност за покриване на краткосрочни задължения, като в крайна сметка си осигури 2 милиарда долара допълнителен капитал под формата на срочен заем и удължаване на съществуваща необезпечена кредитна линия. Гледайки нивата на ливъридж на компанията, довели до намаляването на дивидента, не е изненада, че Kinder Morgan беше принуден да намали дивидента си.

Нивата на дълга на компанията нараснаха до забележителни висоти след нейното IPO през 2011 г. (обърнете внимание, че юридическите лица на Kinder Morgan преди това са били публично търгувани, но това беше преиздаване на обикновените акции на публичните пазари). Тези нарастващи нива на дълга доведоха до неустойчиви такси за обслужване на дълга.

На върха на ливъриджа на компанията, съотношението нетен дълг към EBITDA на Kinder Morgan беше забележителните 8,38. 

Друг по-скорошен пример за намаляване на дивидента, причинено от свръх ливъридж, е намаляването на дивидента на L Brands. В прессъобщението на компанията, обявяващо намаляването на дивидента, компанията заяви следното:

След задълбочен преглед, съветът на директорите планира да намали годишния обикновен дивидент на компанията до $1,20 от $2,40 в момента, като се започне с тримесечния дивидент, който ще се изплаща през март 2019 г. Планираното намаление ще доведе до коефициент на изплащане на дивидент, който е по-съвместим с минала практика на компанията. Приблизително 325 милиона долара, предоставени от намаляването на дивидента, ще бъдат използвани главно, за да допринесат за намаляването на задлъжнялостта на баланса на компанията с течение на времето. Бордът беше подпомогнат в оценката си от неговите финансови съветници Bridge Park Advisors и PJT Partners„.

Докато ливъриджът на L Brands не беше толкова забележителен, колкото този на Kinder Morgan (съотношението му нетен дълг към EBITDA достигна връх от 2,5x в сравнение с 8,4x, показани от Kinder Morgan), той отново показва опасностите от инвестирането в акции на компании с високи размери на балансовия ливъридж. 

За инвеститори, които искат да избегнат този тип намаляване на дивидентите, прилагането на съкращения по отношение на показателите на ливъриджа (като съотношението дълг към собствен капитал или съотношението нетен дълг към EBITDA) е отлично място за начало.

Причина № 3: Промяна в политиката за разпределяне на капитал

Третата – и може би най-необяснима – причина, поради която една компания би избрала да намали дивидента си, се дължи на промяна в политиката за разпределение на капитала. По-конкретно, понякога корпорациите ще намалят дивидента си не защото са принудени, а защото искат. Това обикновено е така, защото има други места, където биха предпочели да разпределят капитала си, като например:

  • Обратно изкупуване
  • Изплащане на дълг
  • Капиталови разход

Един скорошен (и много обсъждан) пример за това е намаляването на дивидента на AT&T (T). Компанията намали дивидента си въпреки плащанията на дивиденти, които бяха значително по-малко от коригираната му печалба на акция. 

Въпреки това, AT&T беше изправена пред множество проблеми, включително редица наследени бизнеси, които вече не се разрастват, разтегнат баланс от различни придобивания през годините и желание да инвестира в нови области на растеж като 5G. 

Във връзка с отделянето на компанията от нейните медийни активи, които сега се търгуват независимо като Warner Bros. Discovery (WBD), AT&T намали тримесечния си дивидент от $0,52 на акция на $0,2775 на акция през март 2022 г. 

По време на вземането на решението главният изпълнителен директор на AT&T разказа за плановете на компанията да пренасочи паричните потоци обратно към бъдещи инициативи за растеж:

„Бих предпочел да излея част от тези пари обратно в инфраструктурата на този бизнес, за да [генерирам] възвръщаемост на по-високо ниво от това, което изплащаме от дивидента. Така че е време да направим този преход за тази компания“

Въпреки че намаляването на дивидентите може да бъде изключително разочароващо за неговите акционери, това не е най-лошата характеристика. Вместо това, най-лошата част от намаляването на дивидентите, свързано с разпределението на капитал, е, че е непредвидимо.

Като цяло е трудно за акционерите да предвидят как дадено дружество ще разпредели капитала си за напред, освен ако компанията не предостави конкретни насоки относно решенията за разпределение. 

Един от начините да избегнете намаляването на дивидентите е като търсите компании, които имат дълга история на нарастващи плащания на дивиденти (AT&T беше такава компания, така че реално няма нищо сигурно на 100%).

Това показва, че управленският екип на компанията е удобен за акционерите и дава приоритет на последователното предоставяне на парични плащания на акционерите във времето. Инвестирането в този тип компании – тези с дълга и успешна история на растежа на дивидентите – е отличен начин да избегнете съкращения на дивиденти от управленски екипи, които вече не искат да дават приоритет на изплащането на дивиденти към акционерите.

Изводи:

Като инвеститор в компании, които изплащат нарастващи дивиденти всяка година, аз искам да сведа до минимум (или в идеалния случай да елиминирам) шанса, компания в моето и Вашето портфолио да намали дивидента си.

Разбирането защо компаниите избират да направят това, ни помага да постигнем това с течение на времето. В тази статия очертах, надявам се и подробно обясних трите основни причини, поради които компаниите намаляват дивидента си. 

Търсенето на компании, които не показват тези характеристики, може да Ви помогне да избегнете намаляването на дивидентите във Вашето портфолио напред във времето.

В toskov.com често се застъпваме за инвестиране в компании с голяма вероятност да увеличават дивидентите си всяка година.

Какво следва сега:

  • Можете да прочетете повече за нашия Дивидентен портфейл като последвате тази връзка.
  • А ако вече сте прочели всичко и искате да се присъедините към нас, Последвайте тази връзка и направете своя абонамент за успешно бъдеще! Така ще станете част от нашият успешен екип и ще спомогнете за финасовата си свобода.
  • Ако имате конкретни въпроси към този вид инвестиране, задавайте ги директно под публикацията или ми пишете през контактната форма.

Поздрави,

Николай Тосков

 



Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.