Как да инвестирате в днешния нестабилен пазар

 

Понякога е лесно да си инвеститор, а друг път…..

Последните шест месеца бяха предизвикателство за мен и моите последователи и всички ние споделяхме болката си. Трудно е да видя акции, за които вярвам, че ще понесат ударите си на пазара. И тъй като не се опитвам да предвидя какви зигове и загове може да постигне пазарът в краткосрочен план, не знам дали акциите са приключили все още с южното им отклонение.

Но колкото и да е трудно да останете отдадени на дългосрочния си план в тази игра, когато времената са трудни, това е мястото, където се формира инвестиционната способност и тези, които са готови да се възползват от новите възможности, наистина могат да се позиционират, за да спечелят.

Така че нека да разгледаме какви конкретни действия можете да предприемете в момента, за да останете фокусирани, да преодолеете волатилността и да настроите портфолиото си за дългосрочен успех.

Уверете се, че всички пари, от които ще се нуждаете през следващите три години, НЕ се инвестират в акции

Това е вярно не само когато пазарите са нестабилни или падат, но и при бичи пазари. Ако имате пари, предназначени за нуждите на краткосрочните разходи – независимо дали това са разходи за живот при пенсиониране, авансово плащане за къща или нещо друго – тези пари трябва да бъдат в безопасна, ликвидна инвестиция. А това означава пари в брой или паричен еквивалентен инструмент.

Парите са вълнуваща и високодоходна инвестиция? Абсолютно не. Но това е най-добрият начин да гарантирате, че средствата, от които ще се нуждаете през следващите няколко години, са напълно безопасни. И когато знаете, че не сте в опасност да не можете да постигнете краткосрочните си финансови цели, би трябвало да е по-лесно да поддържате дългосрочната си перспектива по отношение на Вашите акции.

Ако имате заделени пари за инвестиране – сега е момента да започнете да добавяте акции

В човешката природа е да проверявате по сто пъти вашите инвестиционни решения, когато акциите Ви са се насочили надолу, но тук, в нашата скромна инвеститорска общност, ние се опитваме да гледаме на спадовете на пазара като на прекрасни възможности. Появяват се солидни и стабилни фирми, които сега търгуват с отстъпка. И историята ни показва, че обикновено е по-изгодно да инвестираме пари, за да работят на пазара по-рано, отколкото по-късно, независимо какво може да се случи през следващите няколко седмици или месеци.

И това е важно да се разбере, защото никой не може да предвиди със сигурност кога ще видим дъното. Nasdaq вече е в мечи пазар, а S&P 500 е в мечи пазар. Но това не означава, че няма да стане малко по-зле. Всъщност, според данни на Bank of America, поглеждайки назад към 19-те мечи пазара, възникнали през последните 140 години, средният спад на цените през тези периоди е бил 37,3%. И все пак да се опитваш да определиш времето на точните пазарни върхове или дъна е глупаво и безсмислено начинание. Не се е родил още инвеститорът, който да ги закове точно.

Използвайте тази среда като възможност да преразгледате своята толерантност към риска и разпределението на портфейла

Пазарните корекции със сигурност не са забавни, но предлагат уникален шанс да видите колко добре очакваният Ви апетит за риск съвпада с действителния Ви апетит за риск. Едно е да инвестирате агресивно, когато акциите са нагоре, но реалното преживяване на негативната страна е друг въпрос. Ако установите, че не сте в съответствие с истинската си толерантност, може да помислите да направите няколко корекции.

Ако не сте сигурни как да разпределите портфолиото си за Вашия рисков профил или колко да държите в акции и други инструменти, ние сме насреща, за да Ви помогнем!

Помислете да се отдръпнете малко от мониторите, ако честото наблюдение на пазара Ви причинява безпокойство

Въпреки че е разбираемо, че искате да знаете как се представят Вашите инвестиции, натрапчивото проследяване на ежедневните движения на пазара и стойността на портфолиото Ви може да бъде достатъчно, за да докара дори и най-желязния инвеститор до точката на пречупване. Ако откриете, че попадате в капан на този цикъл, винаги можете да се отдръпнете. Ако портфолиото Ви е в съответствие с вашия дългосрочен план за игра, краткосрочната волатилност в крайна сметка няма да окаже влияние.

Минавал съм през подобни моменти и преди и това ми помогна да бъда по-силен, малко по-мъдър и със сигурност по-смирен. Приятели, ние с нетърпение очакваме да инвестираме заедно с вас днес и след десетилетия, независимо какво ни предлага пазарът.

Заедно сме на това пътуване и ако проявявате интерес

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите, за да не се налага сами да правите задълбочени проучвания и да губете от ценното си време!

Поздрави,

Николай Тосков



Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.