Как да инвестирате в днешния нестабилен пазар

 

Понякога е лесно да си инвеститор, а друг път…..

Последните шест месеца бяха предизвикателство за мен и моите последователи и всички ние споделяхме болката си. Трудно е да видя акции, за които вярвам, че ще понесат ударите си на пазара. И тъй като не се опитвам да предвидя какви зигове и загове може да постигне пазарът в краткосрочен план, не знам дали акциите са приключили все още с южното им отклонение.

Но колкото и да е трудно да останете отдадени на дългосрочния си план в тази игра, когато времената са трудни, това е мястото, където се формира инвестиционната способност и тези, които са готови да се възползват от новите възможности, наистина могат да се позиционират, за да спечелят.

Така че нека да разгледаме какви конкретни действия можете да предприемете в момента, за да останете фокусирани, да преодолеете волатилността и да настроите портфолиото си за дългосрочен успех.

Уверете се, че всички пари, от които ще се нуждаете през следващите три години, НЕ се инвестират в акции

Това е вярно не само когато пазарите са нестабилни или падат, но и при бичи пазари. Ако имате пари, предназначени за нуждите на краткосрочните разходи – независимо дали това са разходи за живот при пенсиониране, авансово плащане за къща или нещо друго – тези пари трябва да бъдат в безопасна, ликвидна инвестиция. А това означава пари в брой или паричен еквивалентен инструмент.

Парите са вълнуваща и високодоходна инвестиция? Абсолютно не. Но това е най-добрият начин да гарантирате, че средствата, от които ще се нуждаете през следващите няколко години, са напълно безопасни. И когато знаете, че не сте в опасност да не можете да постигнете краткосрочните си финансови цели, би трябвало да е по-лесно да поддържате дългосрочната си перспектива по отношение на Вашите акции.

Ако имате заделени пари за инвестиране – сега е момента да започнете да добавяте акции

В човешката природа е да проверявате по сто пъти вашите инвестиционни решения, когато акциите Ви са се насочили надолу, но тук, в нашата скромна инвеститорска общност, ние се опитваме да гледаме на спадовете на пазара като на прекрасни възможности. Появяват се солидни и стабилни фирми, които сега търгуват с отстъпка. И историята ни показва, че обикновено е по-изгодно да инвестираме пари, за да работят на пазара по-рано, отколкото по-късно, независимо какво може да се случи през следващите няколко седмици или месеци.

И това е важно да се разбере, защото никой не може да предвиди със сигурност кога ще видим дъното. Nasdaq вече е в мечи пазар, а S&P 500 е в мечи пазар. Но това не означава, че няма да стане малко по-зле. Всъщност, според данни на Bank of America, поглеждайки назад към 19-те мечи пазара, възникнали през последните 140 години, средният спад на цените през тези периоди е бил 37,3%. И все пак да се опитваш да определиш времето на точните пазарни върхове или дъна е глупаво и безсмислено начинание. Не се е родил още инвеститорът, който да ги закове точно.

Използвайте тази среда като възможност да преразгледате своята толерантност към риска и разпределението на портфейла

Пазарните корекции със сигурност не са забавни, но предлагат уникален шанс да видите колко добре очакваният Ви апетит за риск съвпада с действителния Ви апетит за риск. Едно е да инвестирате агресивно, когато акциите са нагоре, но реалното преживяване на негативната страна е друг въпрос. Ако установите, че не сте в съответствие с истинската си толерантност, може да помислите да направите няколко корекции.

Ако не сте сигурни как да разпределите портфолиото си за Вашия рисков профил или колко да държите в акции и други инструменти, ние сме насреща, за да Ви помогнем!

Помислете да се отдръпнете малко от мониторите, ако честото наблюдение на пазара Ви причинява безпокойство

Въпреки че е разбираемо, че искате да знаете как се представят Вашите инвестиции, натрапчивото проследяване на ежедневните движения на пазара и стойността на портфолиото Ви може да бъде достатъчно, за да докара дори и най-желязния инвеститор до точката на пречупване. Ако откриете, че попадате в капан на този цикъл, винаги можете да се отдръпнете. Ако портфолиото Ви е в съответствие с вашия дългосрочен план за игра, краткосрочната волатилност в крайна сметка няма да окаже влияние.

Минавал съм през подобни моменти и преди и това ми помогна да бъда по-силен, малко по-мъдър и със сигурност по-смирен. Приятели, ние с нетърпение очакваме да инвестираме заедно с вас днес и след десетилетия, независимо какво ни предлага пазарът.

Заедно сме на това пътуване и ако проявявате интерес

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите, за да не се налага сами да правите задълбочени проучвания и да губете от ценното си време!

Поздрави,

Николай ТосковВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.