Най-голямата грешка, която дългосрочните инвеститори могат да направят точно сега

Мисловната нагласа е нашето най-добро ръководство за опознаване на себе си като инвеститор, осмисляне на макро събитията около нас и овладяване на концепциите, които ще Ви направят успешен инвеститор.

Убедеността във Вашите акции е важна, но също така е важно да контролирате рисковия си профил.

Напоследък  говоря много за начина на инвестиране. Едно от нещата, които ще чувате отново и отново, е колко важно е да не позволявате спадовете на пазара да Ви убедят да продадете дългосрочните си позиции в акции. Тези, които продават, се оказват в трудна главоблъсканица, когато пазарът се възстанови: купувате ли обратно на по-високи цени, или чакате в кулоарите с често напразната надежда, че цените ще се върнат надолу до мястото, където сте продали?

Но има още по-голяма грешка, която можете да направите с портфолиото си за дългосрочни инвестиции. Използването на ливъридж  (маржин заеми) за увеличаване на експозицията на акциите Ви е изкушаващо на пръв поглед, защото изглежда е обратното на продажбата след спад. Въпреки това, купуването на марж всъщност трансформира цялата Ви стратегия за инвестиране и се оказа катастрофално за тези, които са го правили в миналото.

Какво представляват маржин заемите

Повечето брокери позволяват на своите клиенти да заемат пари срещу стойността на техните портфейли от акции чрез маржин заеми. Регулаторните лимити и вътрешните брокерски политики варират, но не е необичайно да можете да вземете назаем до половината от стойността на акциите във вашето портфолио. Това ефективно ви позволява да удвоите експозицията на акциите си, защото ако имате портфолио от акции на стойност $100,000 и заемете допълнителни $100,000, за да инвестирате в акции, тогава вашият заем от $100,000 ще бъде половината от стойността на $200,000 на всички акции във вашата сметка.

Както при всеки заем, вашият брокер ще ви начисли лихва върху вашия маржин заем. Въпреки това през последните години лихвите по маржин заемите са много по-ниски от средната възвръщаемост на фондовия пазар.

Защо маржин заемите са изкушаващи точно сега

Настоящата пазарна среда е много по-различна от мечата, която видяхме в началото на 2020 г. Преди две години фондовият пазар падна рязко и бързо, правейки своя низходящ ход само за няколко месеца. Тези, които имаха пари за инвестиране и убедеността да ги инвестират, бяха възнаградени щедро в бързото възстановяване, което последва малко след това. Всъщност спадът беше толкова кратък, че много опортюнистични инвеститори нямаха достатъчно време да инвестират наличните си пари преди възстановяването.

Този път обаче низходящият ход на пазара отне много повече време, за да се развие. Много акции с висок растеж достигнаха върха си през ноември 2021 г. и оттогава падат. Някои достигнаха върховете си преди повече от година. Поради това дори инвеститорите, които са били подготвени от наличието на пари в брой, може би вече са ги използвали по-рано по време на спада.

Ако не Ви остават пари за инвестиране, но все пак имате увереност, че акциите Ви ще се възстановят, може да изглежда, че маржин заемът Ви дава възможност да се възползвате още повече от бъдещ бичи пазар. За тези, които са претърпели значителни загуби, по-бързото връщане към нови върхове е съблазнително предложение.

Маржин заемите превръщат дългосрочните инвеститори в краткосрочни търговци (естествено, при неправилен риск мениджмънт, с какъвто работят повечето инвеститори днес)

Проблемът с маржин заемите обаче е, че те въвеждат краткосрочен елемент във Вашето инвестиране. Ако акциите продължават да падат, тогава може да сте принудени да продавате, дори и да не искате.

В допълнение към първоначалния лимит за маржин заемане, брокерите също така поставят изискване за поддръжка. Ако стойността на Вашия портфейл минус вашият неизплатен маржин заем падне под 30% до 35% от стойността на портфейла, тогава брокерът може да направи това, което е известно като margin of call. Ще трябва да получите пари в брой, за да възстановите нетната стойност на акаунта си над изискването за поддръжка. Ако нямате пари, ще трябва да продадете част или дори всичките си акции. Всъщност Вашият брокер обикновено си запазва правото да ликвидира акции във Вашата сметка, за да събере необходимите пари.

Този margin of call може да възникне дори ако стойността на портфейла Ви падне под изискването за поддръжка само за кратко време. В резултат на това заемането на марджин по същество поставя бомба със закъснител във вашето портфолио – и ако я оставите да избухне, това може да доведе до края на Вашите дългосрочни инвестиционни планове.

Пряк път към никъде

Когато видите загуби в сметката си, естествено е да искате да получите тези пари обратно възможно най-скоро. Но маржин заемите са рисков начин за непрофесионалисти да удвоите бъдещото представяне на Вашите акции. Ако цените на акциите продължават да падат, тогава привикването към маржин може да Ви накара да претърпите още по-големи загуби, като същевременно пропуснете евентуалните бъдещи печалби.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

  • Ако вече сте инвестирали всичките си налични пари и сте убедени, че акциите са на дъното и ще скочат оттук, тегленето на маржин заеми може да бъде изкушаващо.
  • Маржинът превръща стратегията за дългосрочно инвестиране в краткосрочен залог и ако грешите, това може да ви струва всичко.
  • Не изключвам напълно маржин търговията, с правилният риск мениджмънт и правилното изчисляване на потенциалното бъдещо спадане на пазарът е напълно възможно да постигнете успех. Но за това се изисква много опит и знание. Затова и препоръчвам на аматьорите инвеститори никога да не ползват маржин, колкото и изкушаващо да изглежда.

Ако съм успял да Ви заинтригувам, значи си приличаме много повече, отколкото си мислите.

За да прочетете повече за Дивидентния портфейл, последвайте тази връзка.

За да се абонирате и да станете Успешен Дивидентен Инвеститор, последвайте тази връзка.

За да се възползвате комплексно от всички услуги на сайта ни, последвайте тази връзка.

Ако имате конкретни въпроси към този вид инвестиране, задавайте ги директно под публикацията или ми пишете на контактната форма.

Поздрави,

Николай Тосков

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.