Ще изплати ли Amazon някога дивидент?

 

През последното десетилетие много технологични компании като Apple, Inc. (AAPL), Cisco Systems (CSCO) и други започнаха изплащане на дивиденти на акционерите.

Въпреки че технологичната индустрия широко възприе дивиденти, не всички технологични компании имат желание да плащат такива. Такава компания например е гигантът за електронна търговия Amazon.com Inc. (AMZN).

Вместо да върне пари на акционерите, Amazon продължава да насочва паричния си поток обратно към бизнеса.

Решението дали една компания трябва или не да изплаща дивидент зависи от много фактори. Хиляди компании изплащат дивиденти на акционерите, а няколко елитни компании поддържат дълга история на увеличаване на дивидентите си всяка година.

Например дивидентните аристократи са група от 65 акции в S&P 500, които са повишили дивидентите си в продължение на 25+ години подред.

Липсата на дивидент от Amazon със сигурност не е навредила на инвеститорите до този момент, тъй като Amazon е компания с първостепенен растеж на акциите.

През последните 10 години акциите на Amazon генерираха възвръщаемост над 20% годишно.

Но за инвеститорите Amazon може да не е привлекателна опция поради липсата на плащане на дивидент. В тази статия ще се опитам да Ви представя какви са  шансовете Amazon някога да изплати дивидент.

Преглед на бизнеса

Amazon е онлайн търговец на дребно, който управлява масивна платформа за електронна търговия, където потребителите могат да купуват почти всичко през своите компютри или смартфони.

Amazon е компания с голяма пазарна капитализация над 900 милиарда долара. Компанията функционира чрез следните сегменти:

  • Северна Америка
  • Международна търговия
  • Amazon Web Services

Северноамериканските и международните сегменти включват глобалната платформа за търговия на дребно с потребителски продукти чрез уебсайтовете на компанията.

Сегментът на Amazon Web Services продава абонаменти за облачни изчисления и услуги за съхранение на потребители, стартиращи фирми, предприятия, правителствени агенции и академични институции.

Операциите на Amazon за електронна търговия подхранваха огромния ръст на приходите през последното десетилетие. Продажбите достигнаха 469 милиарда долара през 2021 г. –  невероятно ниво на растеж през последното десетилетие.

Amazon отчете впечатляващ растеж през 2021 г., тъй като търсенето на електронна търговия  продължи да нараства.

Разбира се, огромният ръст на приходите на Amazon не дойде лесно, нито пък евтино. Amazon трябваше да похарчи огромни суми пари, за да изгради своята дейност на дребно. В резултат на това Amazon имаше изключително ниски маржове на печалба за много години от фазата на растеж.

През третото тримесечие на 2022 г. приходите от 127,1 милиарда долара са нараснали с 15%, докато коригираната печалба на акция от 0,28 долара надхвърля прогнозите с 0,07 долара на акция. По сегменти, продажбите в Северна Америка се увеличиха с 20%, докато международните продажби се увеличиха с 12%. Продажбите на AWS се увеличиха с 27% на годишна база.

За четвъртото тримесечие Amazon очаква продажби между 140 и 148 милиарда долара, което ще нарасне с 2%-8% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.

Въпреки че търговията на дребно все още работи с ниски брутни печалби, тя продължава да генерира силен ръст на приходите. Отделно, AWS сегментът е много печеливш и до голяма степен е причината за впечатляващия ръст на приходите на Amazon. Такъв силен ръст на печалбите подобрява шансовете на Amazon да изплати дивидент в някакъв момент в бъдещето.

Въпреки това компанията все още планира да инвестира сериозно в растеж, което води до неравномерни печалби на акция от едно тримесечие до следващо.

Перспективи за растеж

Както е типично за много технологични компании, инвестициите в растеж са основният стратегически приоритет на Amazon. Това е отчасти по необходимост. Нещата се развиват изключително бързо в технологиите, силно конкурентна и циклична индустрия. Технологичните фирми трябва да инвестират големи суми, за да бъдат пред другите.

Amazon не е по-различен – той прави големи инвестиции, за да продължи да изгражда своята онлайн платформа за търговия на дребно. Amazon продължава да развива своя бизнес на дребно. Придобиха натурален и органичен магазин за хранителни стоки Whole Foods за близо 14 милиарда долара. Това даде на Amazon физическия отпечатък, с който желаеха да разширят допълнително обхвата си в хранителните стоки.

Amazon не спира дотук. В допълнение към индустрията за търговия на дребно, те се стремят да разпространят пипалата си и в други индустрии, включително медиите и здравеопазването. Amazon изгради значителна медийна платформа, в която разпространява съдържание на своите членове на Amazon Prime.

Създаването на оригинално съдържание е друго изключително капиталоемко начинание, което ще изисква огромни суми, за да може Amazon да се конкурира със стрийминг гиганти като Netflix (NFLX) и Hulu, както и с други телевизионни и филмови студия.

Сега, когато Amazon доминира в търговията на дребно и медийното съдържание, компанията подготвя потенциално навлизане и в здравната индустрия. През 2018 г. Amazon придоби онлайн аптеката PillPack за 753 милиона долара.

Съвсем наскоро, през 2022 г., Amazon обяви придобиването на One Medical в транзакция от 3,9 милиарда долара изцяло в брой, включително дълга на One Medical. One Medical е национална компания за първична медицинска помощ.

В същото време Amazon продължава да изгражда присъствието си в роботиката, особено в домакинските продукти. Amazon наскоро обяви придобиването на iRobot (IRBT) за 1,7 милиарда долара изцяло в брой, това е компанията създаваща Roomba и други продукти.

Тези инвестиции ще подхранват ръста на приходите на Amazon, което е това, от което инвеститорите на компанията се интересуват основно. Въпреки това подобни агресивни разходи ще ограничат способността на Amazon да изплаща дивиденти на акционерите, поне за известно време.

Допълнително предизвикателство пред ръста на печалбата на акция на Amazon е скорошното увеличение на разходите в целия бизнес. През четвъртото тримесечие на 2022 г. се очаква оперативният доход да бъде между 0 и 4 милиарда долара в сравнение с 3,5 милиарда долара през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Ще изплати ли Amazon някога дивидент?

Amazon се присъедини към редиците на печелившите технологични компании като Apple и Cisco, които генерират високи печалби на акция. По този начин Amazon се изкачи пред други подобни технологични акции като Netflix (NFLX), които все още не изплащат дивиденти (и може би никога) поради липса на постоянни печалби.

Печалбите на акция на Amazon бяха $3,24 (коригирани) през 2021 г., което означава, че компанията е достигнала ново ниво на рентабилност. Въпреки това, Amazon все още трябва да извърви дълъг път, преди някой да очаква реалистично да започне да изплаща дивиденти.

На теория Amazon може да плати дивидент, ако реши, тъй като компанията е много печеливша.

Компанията може да използва печалбите си за редица цели, включително изплащане на дълг, реинвестиране в бъдещи инициативи за растеж, изплащане на дивиденти или обратно изкупуване на акции.

Ако Amazon реши, може да разпредели дивидент на акционерите, въпреки че всяко обявено изплащане на дивидент вероятно ще бъде малко по отношение на дивидентната доходност.

Например, дори ако Amazon поддържа коефициент на изплащане на дивидент от 50% (което е много малко вероятно за ориентирана към растеж технологична компания), дивидентът от $1,62 на акция би представлявал 1,8% доходност.

И печалбите на Amazon и свободният паричен поток са подложени на значителен натиск от нарастващите разходи, което прави много малко вероятно Amazon да обяви дивидент в близко бъдеще.

Финални мисли

Няма спор относно факта, че Amazon е една от най-впечатляващите компании с растеж в историята. От скромното си начало като онлайн продавач на книги Amazon сега доминира в индустрията за онлайн търговия на дребно. Освен това е огромен доставчик на облачни услуги, както и растящ гигант за филмовата индустрия.

В крайна сметка компанията все някога трябва да вземе решение да започне изплащане на дивидент. Това често се прави, когато бъдещият растеж вече не изисква толкова големи инвестиции.  Amazon все още има предвид много нови пътища за бъдещо разширяване, включително (но не само) медийно съдържание, магазини за хранителни стоки и здравеопазване.

Растежът все още е основен приоритет за Amazon. В резултат на това инвеститорите не трябва да очакват изплащане на дивиденти в скоро време.

Ако имате конкретни въпроси към този вид инвестиране, задавайте ги директно под публикацията или ми пишете направо в контактната форма.

Поздрави,

Николай Тосков

 

 

 

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.