Защо СЕГА никога не се чувства като подходящото време за инвестиция?

Мисля, че за сега 2020г. попада в списъка с най-щурите години, които са ни се случвали. Ако имате усещането, че сега не е точното време да инвестирате, не сте сами. Вярвайте ми.

Изглежда, че имаме на главите си повече тревоги от всякога. Корона вирус. Рецесия. Политика. Затворени граници. Търговско напрежение. Списъкът е толкова дълъг, колкото време имате да го направите.

Но едно нещо, което научавате като дългогодишен инвеститор, е, че рядко се получава усещането като идеалното време за инвестиция. Още по-лошо, често в онзи така наречен перфектен момент правите едни от най-големите инвестиционни грешки в кариерата си.

И все пак има решение на този проблем. Ако успеете да преодолеете психологическото препятствие и да инвестирате, дори когато ви се струва ужасно време да вкарвате пари на пазара, ще бъдете възнаградени. Историята го е показала – отново и отново!

Най-голямата машина за създаване на богатство, която Америка е познавала някога

Тайната за забогатяване в Америка не е тайна. Всичко, от което американците имаха нужда, беше инвестиция, проследяваща индустриалната средна стойност на Dow Jones (DJINDICES: ^ DJI) и време.

Искате ли да видите доказателство? Погледнете тази диаграма, която датира от 1920 г.:

 

Dow Jones Industrial Average
Dow Jones Industrial Average

Както можете да видите, Dow е донесъл огромни печалби с течение на времето. Но скоростта на изкачването му не е стабилна. Има периоди на растеж, дълги периоди, през които не е направил много и понякога корекции с големи дълбочини.

Вижте тази диаграма. Изглежда, че не е трудно да се купуват акции. С подобни резултати, как някой може да се страхува от пазара? Защо масово хора не инвестират?

Отговорът е много прост: Можете да имате пълна сигурност за миналото, но бъдещето винаги е несигурно.

Винаги има за какво да се притеснявате

Погледнете нагоре към диаграмата. За всеки отделен период мога да Ви кажа по нещо, от което средните американци – включително инвеститорите – са се тревожили.

През 30-те години Великата депресия опустошава американската икономика. Безработицата достигна исторически връх. Банките се сриват. Компаниите фалират една след друга.

И след това икономиката се възстанови. Но ако попитате почти всеки, който е преживял тази епоха, той или тя ще Ви кажат, че онзи период изобщо не се чувствал като сигурен период за инвестиция.

Нещо повече, дори когато нещата са започнали да се подобряват, задаващият се конфликт в Европа се превърнал във Втората световна война. Съюзниците спечелиха и войната приключи. Но през най-лошите дни в началото на 40-те години победата изглеждала всичко друго, но не и сигурна. Тоест, отново страшно време за инвестиции и никаква сигурност от гледна точка на средния човек.

Следвоенният бум помогнал на икономиката, но заплахата от Съветския съюз скоро води до Студената война. Кубинската ракетна криза доведе света до ръба на катастрофа. До сега глобалните супер сили не са прибягнали до пълномащабна ядрена война, но това далеч не е било предварително гарантирано. Лошо и несигурно време за инвестиции…

През последния половин век множество други фактори доведоха до главите на инвеститорите много притеснения:

  • Световната петролна криза от началото на 70-те години съвпадна с оставката на американски президент.
  • Инфлационният натиск в края на 70-те и началото на 80-те години драстично ерозира покупателната способност на щатския долар и наказва кредитополучателите с по-високи лихвени проценти.
  • Крахът на фондовия пазар от 1987 г. сложи край на дълъг период на силна възвръщаемост на инвеститорите.
  • Размириците в Близкия изток доведоха до двете войни в Персийския залив през 1990 г. и началото на 2000-те.
  • Технологичният бум накара инвеститорите да забравят за недостатъците на инвестирането в акции – но само докато бумът се провали и акциите се сринаха. Добавете към това терористичните атаки от 11 септември и изведнъж никой не желае да бъде инвеститор и да купува акции.
  • Бумът на жилищата накара американците да се чувстват проспериращи, но това доведе до финансовата криза 2008-2009 г. и Голямата рецесия.

Във всеки един от тези случаи хората с времеви хоризонт и пари за инвестиране биха се почувствали напълно оправдани да стоят далеч от пазара. Във всеки един от тези случаи те биха сгрешили, ако го направят.

Винаги е най-тъмно преди зората

Има нещо друго, което можете да забележите по отношение на начина, по който Dow е действал през цялата история. Погледнете отблизо онези сиви области на диаграмата. Те представляват рецесии.

През повечето време, когато икономиката се е представяла зле, пазарът е падал. И все пак тези спадове са се оказали страхотни моменти за купуване – дори когато е изглеждало, че е най-лошо.

Една от причините, поради които акциите са се справили добре, е точно защото инвеститорите се колебаят да купуват на ниски нива. Някои хора просто няма да рискуват капитал без уверения, че нещата ще се оправят. Други пък възнамеряват да инвестират, но се надяват да получат още по-добра входна цена.

Ако изчакате, докато нещата се оправят, вече ще сте пропуснали шанса си. Разбира се, ще се насладите на част от последвалия бичи пазар. Но няма да получите всичко – а понякога дори ще загубите част от него.

Не се притеснявайте, бъдете щастливи с инвестициите си

И така, как да преодолеете чувството на несигурност, че просто СЕГА не е моментът за инвестиране? Това е трудно. Необходими са практика и отдаденост. И може би не винаги ще успявате да го превъзмогнете.

Но има някои неща, които може да помогнат. Едното е просто да създадете автоматизирана инвестиционна програма. Инвестирайте фиксирана сума месец след месец. Нека тези пари отидат и работят за вас.

Другото е да започнете да отделяте кеш от печеливши акции по време на бичи пазари. Заделете тези пари специално за инвестиране при следващия спад на пазара. Помислете за акциите, които бихте искали да купите, ако цената им падне и след това бъдете готови да им се нахвърлите, когато го направят.

И накрая, възползвайте се от общността на инвеститорите, която имате тук при нас. Не сте единственият, който преминава през тези кризи. Има много колеги, които имат по-различни идеи от Вас или мен и могат да помогнат да се намери решение, което ще работи най-добре за Вас.

Винаги има неща, свързани с инвестирането, за което можете да се притеснявате. Само не позволявайте да Ви пречат да правите това, което трябва да направите, за да постигнете финансов успех.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 4: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.