Най-добрият аргумент за дългосрочно инвестиране в турбулентни пазари

Всеки може да погледне представянето на фондовия пазар през последните 100 години и да разбере колко мощно може да бъде дългосрочното инвестиране. На фона на всички възходи и падения, стойността на акциите постоянно нараства, изграждайки богатство за тези, които са имали дисциплиниран подход.

Обаче, истинското инвестиране не винаги е толкова лесно. Едно е да разберете в съзнанието си, че силно възстановяване е последвало всеки голям спад в миналото. Съвсем различно е да имате убеждението в сърцето си, че сегашният спад в крайна сметка ще следва същия път към възстановяване и да имате смелостта да инвестирате.

Пропускането на най-добрите пазарни дни ще ви струва скъпо

Много инвеститори използват прост аргумент, за да подтикнат клиентите си да следват подхода за дългосрочно инвестиране. Този аргумент сочи цената на пропускането на най-добрите дни от представянето на фондовия пазар.

Едно проучване от подразделението за управление на активите на JPMorgan Chase (NYSE: JPM) отбелязва, че S&P 500 възвръща средно 9,2% годишно за 20-годишния период, приключващ декември 2021 г. Това е в съответствие с дългосрочната средна възвръщаемост на акциите. Въпреки това, ако сте пропуснали само 10-те най-добри дни през този 20-годишен период, общата ви възвръщаемост щеше да падне почти наполовина. Пропуснете 30-те най-добри дни и почти всичките ви положителни резултати ще изчезнат.

Тази концепция е валидна дори за по-дълги периоди от време. Друго проучване на Bank of America (NYSE: BAC) се отнася за 30-те години на миналия век. Във всяко десетилетие оттогава, пропускането на 10-те най-добри дни през всеки 10 годишнен период, струва на инвеститорите пропускането на огромната възвръщаемост. През 40-те и 70-те години на миналия век това превръща здравословната положителна възвръщаемост в отрицателна.

Защо този капан примамва толкова много инвеститори

Когато за първи път видях тези проучвания, веднага се запитах какво ще се случи, ако пропусна 10-те най-лоши дни на пазара. Очаквано възвръщаемостта нарасна доста. Проучването всъщност разглежда липсата както на най-добрите, така и на най-лошите 10 дни и тази обща възвръщаемост. И тогава тя обикновено е малко по-висока от действителната възвръщаемост на пазара през целия период.

Но ето проблемът: човешката природа не работи във ваша полза, отчитайки пазарното време. Повечето хора никога не мислят да продават акциите си, когато цените се покачват. С положителното укрепване на нарастващите стойности на портфейла е лесно да бъдеш дългосрочен инвеститор.

Едва когато пазарът вече е спаднал достатъчно, повечето хора започват да мислят, че повече няма какво да се чака и започват да продават. Опасността от това продаване е в това, че твърде често най-добрите дни на пазара идват по петите на най-лошите дни. 

Помислете за няколко примера само:

Сривът на фондовия пазар през 1987 г. доведе до спад от 508 пункта до 1739, или 23%. Само два дни по-късно обаче Dow скочи с повече от 10%, завършвайки двудневно покачване, което възстанови повече от половината от тази загубена сума. Ако сте продали в понеделник и сте претърпели загуба, вие сте пропуснали всичко и сте загубили всичко.

Финансовата криза от 2008 г. включва няколко случая на това явление. Спадът на 9 октомври от 679 точки дойде точно преди отскока от 936 точки на 13 октомври. Друг спад от 733 точки на 15 октомври беше обърнат от печалбата на 28 октомври от 889 точки.

Съвсем наскоро предизвиканият от пандемията мечи пазар през март 2020 г. отбеляза няколко диви колебания. Спадът на 9 март от 2014 пункта предшества печалба на 10 март от 1167 пункта. Dow отговори на следващия спад на 12 март от 2353 пункта с възстановяване на 13 март от 1985 пункта. И накрая, спадът от 2997 точки на 16 март не доведе до незабавно отскок, но тези, които продадоха, пропуснаха отскока от 24 март от 2113 точки. Изобщо няма да споменавам какво се случи след това – най-дивото и бързо възстановяване в историята на фондовия пазар.

Забележете, че в много от тези случаи отскокът не успява веднага да възстанови цялата загубена позиция от спада. Урокът е в това, че без дисциплината да запазите инвестициите си, вие претърпяхте загуби.

Ще дойдат по-добри дни

Не трябва да предполагате и гадаете, дали отскокът ще дойде дни или дори седмици след спада. Разиграването на някои мечи пазари отне години. Това е особено болезнен момент и поставя на изпитание дори и най-опитните инвеститори. В това можете да бъдете сигурни!

Най-трудните уроци обаче са тези, в които получавате бързо напомняне защо паниката е била грешен ход. Най-добрият начин да не пропуснете най-добрите дни на пазара е да не позволите на лошите дни да ви изплашат. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но е от решаващо значение за вашия дългосрочен успех в инвестирането.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

Лесно е да се разбере стойността на дългосрочното инвестиране от гледна точка на голяма картина, но когато се случи спад, може да е трудно да останете на пазара.

Пропускането на най-добрите дни на фондовия пазар може драстично да намали представянето ви.

Тези най-добри дни често следват веднага след най-лошите дни, показвайки опасността от паника след спадове.

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.