Сигурен дивидент

Висококачествени дивидентни акции,  дългосрочен план

3 причини, поради които някои компании никога не плащат дивиденти

Когато става въпрос за инвестиране във фондовия пазар, имаме в предвид предимно два вида инвеститори.

Първият тип е инвеститор в растеж. Това е инвеститор, който иска да вложи парите си в компании, които се разширяват и провеждат мащабни операции. От своя страна това трябва да доведе до ръст на приходите или общите продажби. Много от тези компании са нерентабилни, но това е цената, която плащате за високи иновации. Целта на инвестирането в растеж е да се купят акции на ниска цена и да се продадат по-късно за печалба.

Вторият тип е инвеститор на доходи. Този тип инвеститори се стремят да притежават акции, които изплащат дивиденти. За тези, които не са запознати, дивидентите са начин, по който една добре установена и печеливша компания споделя печалбите си с акционерите. Повечето инвеститори на доходи гледат единствено компании, които плащат дивиденти, когато правят инвестиции. Целта не е толкова да се повиши цената на акциите. Вместо това, идеята е да Ви се плаща, докато държите акциите, чрез дивиденти. Инвеститорите искат тези тримесечни или годишни плащания на дивиденти с цел реинвестиране или доходи за някаква друга цел. За да се запознаете по-подробно за създаването на такъв дивидентен портфейл и неговото управление може да прочетете тук. 

Реинвестирането позволява сложна лихва, мощен икономически феномен за изграждане на богатство. Като такива, дивидентите са фантастичен начин за печелене на сложна лихва.

Компаниите в етап на растеж рядко изплащат дивиденти. Всъщност много от тези компании все още дори не са печеливши. Те са фокусирани върху придобивания, разширяване, разработване на продукти и всички тези други неща, които струват много пари. В резултат на това, те просто не могат да си позволят да изплащат дивидент. Повечето компании започват да изплащат дивиденти като начин да привлекат и възнаградят акционерите. Най-често плащащи дивиденти са компании, които нямат огромен потенциал за растеж. Това до голяма степен се дължи на факта, че голяма част от техния растеж се е случил преди много години. Сега те са се превърнали в титани на своите индустрии.

Важно е да запомните обаче, че дивидентите никога не са гарантирани. Една компания може да намали или отмени дивидент по всяко време. Най-общо казано, компаниите обичат да продължат да изплащат дивиденти и да продължат да ги увеличават, за да спечелят доверието на акционерите.

Това често се нарича ивица на растеж на дивидента. Ако търсите списък с компании, които са плащали и са отглеждали най-дълго дивиденти, може да се запознаете с другите ми статии за дивидентни аристократи тук.

Така че сега разбираме защо компаниите в етап на растеж не изплащат дивиденти и защо добре утвърдените компании го правят. Но какво да кажем за добре установени компании с парични потоци, които не плащат дивидент? Това е странно, но често срещано явление. Не забравяйте, че няма закон или изискване, според което една компания трябва да изплаща дивиденти на акционерите, ето защо и много компании не го правят!

Ето някои от най-известните големи компании, които не плащат дивиденти…

Facebook (FB)

Google (GOOG)

Amazon (AMZN)

Berkshire Hathaway (BRK.A)

 Да вземем за пример Berkshire Hathaway. През първото тримесечие на 2022 г. беше съобщено, че имат 106 милиарда долара в брой! Или погледнете Amazon, те направиха приходи от над 469 милиарда долара през 2022 г. Всички споменати компании биха могли разумно да си позволят да изплащат дивидент на акционерите, но не плащат нито стотинка. И все пак цената на акциите продължава да се покачва. Въпреки че нямам кристална топка, ето няколко логични причини, поради които тези и други компании не плащат дивиденти.

Причина № 1 – Реинвестиране на печалби

Първата причина, поради която някои компании не плащат дивиденти, е, че предпочитат да реинвестират тези печалби обратно в бизнеса. Точно това правят компаниите в етап на растеж, но някои компании никога не спират! Да вземем за пример Amazon. Вместо да плаща дивиденти на акционерите, мениджърският екип вярва, че могат да осигурят по-добра стойност на акционерите, като реинвестират печалбите обратно в операции. Не само това, това е и легален начин за Amazon да избегне данъци!

Това е една от основните причини компании като Amazon да са толкова иновативни. Те генерират много пари в брой и след това реинвестират тези пари обратно в нови продукти, идеи и услуги. Ако компании като Amazon или Google, които реинвестират много пари в брой, имат голяма печалба, в крайна сметка цената на акциите ще се покачи по-високо, което носи стойност за акционерите.

Причина № 2 – Придобивания

Друга причина, поради която компаниите ще задържат изплащането на дивиденти и ще съхраняват пари в брой е за придобивания. Това се случва, когато една компания по същество купува друга и те се сливат под един субект. Друго често срещано явление е, когато една компания ще закупи дял от собственост в друга компания.

Придобиванията са нещо, с което Уорън Бъфет е много известен. Той е председател и главен изпълнителен директор на своята компания Berkshire Hathaway, спомената по-рано. Говори се, че той е заделил всички тези пари (над 100 милиарда долара!) за голямо придобиване. Бъфет се изказваше против изплащането на дивиденти в миналото, заявявайки, че парите могат да се харчат по-добре по други начини. Той вярва и е доказал, че може да осигури повече стойност за акционерите чрез реинвестиране и придобивания.

Причина №3 – Дълг/финансови проблеми

Ето различен сценарий, който трябва да обмислите. Понякога ще се сблъскате с компания, която преди е плащала дивидент, но вече не го прави. Или намаляват дивидента. Основната причина за това са финансовите затруднения. Както споменахме по-рано, компаниите обикновено обичат да продължат да изплащат дивиденти, тъй като това привлича акционери и ги задържа наоколо. Въпреки това, понякога ще се сблъскате с компания, която трябва да намали или елиминира дивидент поради финансови проблеми.

Да вземем например General Electric (GE). В продължение на десетилетия те бяха известни като страхотни акции за инвеститори на доходи с много сигурен дивидент. След като падението им започна през 2017 г., последваха още лоши новини. И накрая, през декември 2018 г. беше обявено, че ще намалят дивидента до стотинка на акция. Причината за това е, че изплащането на висок дивидент в този момент беше финансово безотговорно. В един момент бъдещето беше несигурно за GE въз основа на финансовото здраве на компанията. Най-добрият начин, по който биха могли да донесат стойност за акционерите, беше да върнат компанията на правилния път. Това означаваше, че парите, изразходвани за висок тримесечен дивидент, са по-добре изразходвани за изплащане на дългове и спасяване на компанията.

Заключителни мисли

Винаги ще имаме компании, които плащат дивиденти, а други не. Понякога имаме белите слонове като Google, Facebook, Berkshire Hathaway и другите компании, споменати по-горе, които не изплащат дивиденти въпреки явната способност да си го позволят.

В обобщение, основната причина да не изплащат дивидент е, че тези компании са решили, че могат по-добре да харчат парите на друго място и инвеститорите в тези компании им вярват! Ще го кажа по този начин, бихте ли предпочели да инвестирате вие 1 000 000 $ или да накарате Джеф Безос да инвестира $ 1 000 000 вместо вас? Повечето хора биха избрали Джеф Безос въз основа на неговия опит и затова са готови да инвестират в Amazon, въпреки че не плащат дивидент.

Какво следва сега:

  • Можете да прочетете повече за нашия Дивидентен портфейл като последвате тази връзка.
  • А ако вече сте прочели всичко и искате да се присъедините към нас, Последвайте тази връзка и направете своя абонамент за успешно бъдеще! Така ще станете част от нашият успешен екип и ще спомогнете за финасовата си свобода.
  • Ако имате конкретни въпроси към този вид инвестиране, задавайте ги директно под публикацията или ми пишете през контактната форма.

Поздрави,

Николай Тосков

 

 

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.