Какво причини кризата на SVB

Как само паднаха силните на деня!

SVB беше банка, която процъфтяваше след спекулативния балон, предизвикан от стимулите след пандемията и след това избухна грандиозно за няколко дни.

В своя пик това беше банка с 45 милиарда долара стойност с цена от 755 долара на акция, а сега в понеделник акциите се търгуват преди пускането на пазара на 44 долара.

  • спад от 94%.
  • на път към 100% загуба

Какво причини този епичен и яростен срив? Това е истинска история.

След безпрецедентната криза, причинена от пандемията, при която световните правителства по същество затвориха глобалната икономика, правителството на САЩ работи с Федералния резерв, за да хвърли близо 10 трилиона долара в стимули за икономиката на САЩ, за да предотврати депресия.

Това доведе до приблизително 3 трилиона долара излишни спестявания на потребителите.

5 трилиона долара на Фед от печатането на пари също намериха място в банковата система чрез увеличени депозити.

Silicon Valley Bank е основана през 1983 г. и става Goldman Sachs за стартиращи технологии и рисков капитал.

В свят на нулеви лихвени проценти и свободни пари, с рекордни технологични IPO-та и рисково финансиране за почти всяка технологична компания с блестяща идея (или дори всяка идея) за растеж, SVB процъфтява.

През 2020 и 2021 г. депозитите на SVB се утроиха до връх от над 170 милиарда долара.

Поради по-строгите банкови разпоредби относно банковите капиталови резерви след Голямата финансова криза, SVB вложи много нови депозити в облигации, 21 милиарда долара.

С нулеви лихвени проценти и рекордно ниска доходност на облигациите, SVB направи голяма грешка, тъй като много от тези облигации бяха по-дългосрочни, а не краткосрочни съкровищни бонове.

  • тя също така използва голяма част от тези депозити, за да отпуска заеми на стартиращи фирми, подкрепени от рисков капитал

SVB залагаше на по-ниски лихвени проценти и когато Федералният резерв започна да вдига лихвите, поради най-високата инфлация от 42 години, това създаде огромна нереализирана загуба в портфейла им от облигации на стойност 21 милиарда долара.

Но защо SVB се провали толкова бързо и внезапно през последната седмица?

Около 60% от депозитите им са от рисков капитал и стартиращи фирми. Това са предимно губещи технологични компании – тези, които са се борили толкова много, откакто лихвите скочиха.

Какво правят компаниите, които губят пари, но са били обсипани с пари след пандемичния стимул? Естествено, те използват банковите си депозити, за да останат на повърхността и да поддържат светлините.

Това означава, че повече от година SVB се сблъсква с постоянно изтичане на депозити, изискващи определена сума пари в брой.

В началото на 2023 г. SVB беше принудена да продаде голяма част от своите съкровищни облигации, които имат средна доходност от 1,76% и са около 14% под водата. Те продадоха тези облигации, за да освободят пари в брой, за да продължат да плащат на вложителите парите, които те теглеха.

Това създаде загуба от 1,8 милиарда долара, която се опитаха да покрият с 2,25 милиарда долара в акции и продажби на привилегировани акции.

Това създаде паника сред много от по-големите клиенти, тъй като акциите на SVB паднаха с над 50% от върховете си. Всеки път, когато някоя компания продава акции, след като са били намалени наполовина, това мирише на слабост, а банковото дело е индустрия, 100% зависима от доверието.

  • Главният изпълнителен директор на SVB излезе и помоли клиентите да „запазят спокойствие“ и това, че няма нужда от паника само подхрани паниката!

Много рискови капиталисти, като Peter Thiel, казаха на компаниите си да изтеглят депозитите си от SVB за всеки случай. Те направиха това по доста шумен начин. Само в четвъртък, 9 март, 42 милиарда долара депозити изтекоха от SVB, или 25% от нейните депозити, оставяйки ги с паричен баланс от -1 милиард долара.

След като акциите паднаха с 60% на 8 март и след това с още 60% на 9 март (84% спад за два дни), ръководството трябваше да отмени планираната продажба на акции.

Какво прави банка с -1 милиард долара в брой и клиенти, които все още бягат?

Те се опитаха да се продадат. Проблемът е, че SVB беше 18-ата по големина банка в страната с многобройни бизнеси.

Необходими са седмици надлежна проверка, дори месеци, за да се разбере банка като тази. Нито една банка не желаеше да предприеме толкова рисковано придобиване само за няколко часа, така че FDIC и банковите регулатори в Калифорния бяха принудени да затворят SVB и да я пуснат в синдик.

Накратко, тези събития доведоха до гръмовния трясък във финансовия сектор на щатите!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.